vanliga frågor
kontakt


Vanliga frågor och svar

för privatpersoner


Företagsbokning? Läs FAQ under fliken Företag istället.


Före bokning


Vad är detta? Vad gör man?

Kortfattat blir ni inlåsta i ett rum för att lösa en stor rad

klurigheter av skiftande karaktär, öppna ett gäng med lås och

slutligen finna vägen ut genom att samarbeta och tänka logiskt.

Ni har 60 minuter på er.


Vad kostar det?

Priset är 290 kronor per person. Rummen bokas dock för minst tre personer. Detta innebär att om ni väljer att komma bara två personer får ni ändå betala för tre platser.

Priset gäller även oavsett hur gamla ni är. Barn från 0-6 år avråder vi starkt från att deltaga, men om ni ändå väljer att ta med ett barn är det fullpris som gäller oavsett ålder.

Vi har heller ingen form av rabatter för t.ex. studenter, pensionärer eller mängdrabatt.


Vad händer om vi inte klarar det i tid?

Då blir ni utsläppta, så klart! :)


Hur många rum har ni?

Vi har just nu tre. Då vi har som målsättning att med ojämna mellanrum erbjuda nya rum är ett rum stängt i perioder för ombyggnad. För aktuell information om våra rum, se fliken Rummen.


Hur många kan man vara i ett rum?

Rummen är rekommenderade för 4-6 personer per rum men vi tillåter även 2, 3 och 7 personer.

Är ni 2 eller 3 rekommenderar vi att ni har spelat andra rum tidigare och väljer rummet Abstrakt, men alla våra rum är svåra att hinna med på så få spelare.

Vi avråder från att vara 7 spelare, då det ofta upplevs som lite trångt och rörigt samt att alla inte är så delaktiga i spelet. Vid t.ex. en möhippa eller annat firande är det dock roligast att få en gemensam upplevelse istället för att dela upp sig. Vissa rum lämpar sig bättre att vara många i än andra. Se vidare information under fliken Rummen.


Vi är ett större sällskap än sex personer. Kan vi komma ändå?

Är ni 8-12 personer kan ni komma och spela två rum samtidigt. Det finns dock bara ett av varje rum så ni får dela upp er på två olika rum. Det går därför inte att jämföra tider eller upplevelser med varandra.
Det är bara på de tider som finns under "Två rum samtidigt" i bokningssystemet som vi har möjlighet att ta emot ett så stort sällskap. 
Ni kan boka för upp till 12 personer i bokningssystemet men vi tillåter max 14. Se dock kommentar under föregående rubrik angående att vara sju i ett rum. Hör av er via mejl om ni är 13 eller fler för att få veta alternativa lösningar.


Kan man boka alla tre rummen samtidigt?

Nej. Är ni fler än 14 (två rum) finns alternativet att ni gör aktiviteten efter varandra. Vi har även andra lösningar för större sällskap, men de sker i så fall utanför rummen, se fliken FöretagFör alla?


Har ni någon åldersgräns?

Ja. Inlåst är tänkt som en vuxenaktivitet och vuxna deltagare ska därför alltid vara i majoritet i rummet. Barn under 18 år spelar enbart i målsmans sällskap.
Se mer info om att spela med barn i frågorna nedan.


Är det en passande aktivitet för små barn?

Vi avråder starkt från att ta med barn som är 0-6 år. De är för små för att medverka och om de är högljudda kan det störa både de andra i rummet, spelare i närliggande rum samt göra det svårt för oss spelledare att höra vad ni säger och således hjälpa er i spelet. 

Har man med ett barn (oavsett ålder) kräver det att någon vuxen i sällskapet har fokus på barnet då det finns en del rekvisita i rummet som kan vara lite ömtålig eller farlig för ett barn (t.ex. klämrisk) samt en risk att barnet förlägger/gömmer viktiga nycklar och andra delar av spelet. Samtliga vuxna har således roligare i rummet om de kan fokusera på spelet istället för barnet. :) 

Väljer ni, mot vår inrådan, att ändå ta med ett litet barn eller spädbarn in i rummet är det fullpris även för barnet. Det finns ingen möjlighet att lämna barnet (med eller utan vuxen) utanför i våra lokaler och heller ingen möjlighet att ta med vagn eller andra tillhörigheter in i rummet.


Kommer min 10-åring ha kul och kunna lösa något i rummet?

Det kan vi omöjligt svara på då det skiljer sig mycket från barn till barn (och från vuxen till vuxen också för den delen), men eventuellt har du som förälder själv ett hum om det är en aktivitet som passar ditt barn. Det krävs att det är ett barn som inte är rastlöst, har ro att fokusera samt inte kräver att själv få öppna alla lås och vara med på alla uppgifter. Rummen är designade utifrån ett vuxenperspektiv och vi har vuxna som målgrupp. Vi rekommenderar att ni lämnar barnen hemma åtminstone första gången ni spelar så ni vet hur det går till och om det möjligen är något som passar ert barn.


Passar era rum som aktivitet på ett barnkalas?

Nej. Inlåst är tänkt som en vuxenaktivitet och vuxna deltagare ska därför alltid vara i majoritet i rummet. Barn under 18 år spelar enbart i målsmans sällskap.


Passar era rum som aktivitet på en möhippa/svensexa?

Ja, för den nyktra möhippan/svensexan. Lägg ett besök hos oss som en så tidig aktivitet i programmet som möjligt då även en liten mängd alkohol har stor inverkan på logiskt tänkande och slutledningsförmåga samt att det oftast leder till att en timme utan toalett får många att tappa fokus och tänka på annat. 


Några av oss pratar inte svenska. Är det ett problem?

Vi eftersträvar att ha minst ett helt språkfritt rum, vilket innebär att man inte behöver kunna läsa svenska (eller något annat språk) för att klara våra rum. Några av våra rum är dock inte helt språkfria så läs informationen på vår rumssida noga innan bokning.

Vi håller en kort introduktion vilket vi kan hålla på svenska eller engelska. Detta gäller även ledtrådar under spelets gång. Kryssa i så fall i att ni önskar intro och ledtrådar på engelska i bokningsprocessen.

Det är dock av yttersta vikt att ni i rummet har ett gemensamt språk som alla förstår då en stor del av spelet bygger på samarbete och kommunikation.


En av oss har cellskräck. Är det klaustrofobiskt eller läskigt?

Det är inga små utrymmen eller läskiga saker i de rum vi har nu. Flera av våra rum har dessutom öppningsbara fönster i marknivå.

Klarar man att vara i ett vanligt rum med låst dörr så klarar man att delta i spelet.

Spelledaren ser och hör det som sker i rummet så vill någon ut, av en eller annan orsak, så kan man bli utsläppt direkt samt att rummen har nödknapp som spelarna kan trycka på för att öppna dörren ut direkt. 


En av oss är höggravid. Finns det möjlighet att sitta ner i rummet?

Det finns sittmöjligheter i alla våra rum. Om den gravida sedan har tid, ro och lust att sitta ner under spelets gång är en annan sak. ;)


Är det en fysiskt krävande aktivitet?

Nej. Det är inget klättrande eller tunga lyft men i några av våra rum kan det behövas att någon i gruppen kan krypa/böja sig. Vad som är fysiskt krävande kan dock vara olika från person till person beroende på ålder eller någon form av funktionsnedsättning. Är du osäker så hör av dig innan så kan vi tydliggöra vilka eventuella hinder som kan finnas.

Kom i vanliga kläder! Det kan dock bli lite svettigt av adrenalinpåslaget och av att sex personer rör sig i ett stängt rum i en timme.Bokning


Jag vill boka! Hur gör jag?

För privatpersoner sker all bokning och betalning i förhand via vår bokningssida.

Boka senast 3 timmar innan och tidigast 30 dagar i förväg. När vi ändå är på plats har vi ibland öppet fram till 1 timme före starttid.


Hur betalar jag?

All betalning sker i samband med bokning via vår bokningssida. I dagsläget tar vi kortbetalning via Stripe. Vi har ingen möjlighet att ta emot betalning på plats.


Det fungerar inte när jag ska boka. Vad är fel?

Vad är det som inte fungerar? Mejla oss och beskriv ditt problem så utförligt som möjligt så ska vi försöka hjälpa dig. Var i bokningsprocessen tar det stopp?

Kom ihåg att vissa banker kräver att du går in på din internetbank och godkänner betalning med ditt kort på internet.

Har du påbörjat en bokning men avbryter den ligger det en blockning kvar i tio minuter för att undvika att någon annan kan gå in och försöka boka samma tid. Vänta en stund och försök sedan boka igen.


Jag vill boka en tid som ligger längre fram än 30 dagar. Vad gör jag?

Du väntar. Tiderna dyker upp automatiskt i bokningssystemet 30 dagar i förväg.
Vissa dagar har vi stängt pga större företagsbokningar eller ledighet så dyker inga tider upp när det är mindre än 30 dagar kvar finns det inga lediga tider.

Vi gör undantag från 30-dagarsregeln om det gäller bokning av två hela rum, dvs. 12-14 deltagare. Ni har möjlighet att boka i förväg även om ni är färre men det är då betalning för 12 deltagare (3480:-) som gäller oavsett.

Jag vill boka så fort tiden släpps. När öppnar bokningssystemet?

Bokningssystemet öppnar tiderna 30 dagar i förväg, kl 12 på natten.


Vi vill boka en annan tid än de som finns i bokningssystemet. Går det?

Det är tyvärr mycket svårt. Våra tider är fasta men vid förfrågan kan vi ibland skjuta på några av tiderna något. 
Bokade tider försvinner från bokningssystemet så ligger det bara ett fåtal tider ute beror det troligtvis på att övriga tider redan är bokade. 

För att öppna upp rum på tider utanför schemat (t.ex. en vardagsförmiddag) tar vi betalt för hela rum även om ni är färre än sex deltagare.


Vi vill boka ett annat rum än de som finns i bokningssystemet. Går det?Nej. Alla rummen är bokningsbara fram tills ett av dem bokas, så finns exempelvis bara Exeriment 147 och Fabriken att välja på betyder det att Abstrakt redan är bokad på en överlappande tid av ett annat sällskap. 


Vi har bokat fyra platser men i bokningssystemet står det att rummet är fullbokat. Har något blivit fel?

Nej. Våra rum är privata. Bokar ni inte upp alla sex platser i rummet stängs det ändå i bokningssystemet för att förhindra att någon annan kan boka in sig på er tid. Detta innebär dock att ni måste göra en gemensam bokning. Är ni flera deltagare kan ni inte gå in och boka en och en.Presentkort


Har ni presentkort?

Ja! Även presentkort köps via vår bokningssida (eller via denna direktlänk) När du har betalat får du en kod som du sedan ger till den lyckligt lottade. Observera att det är lite krångligt att använda mer än en presentkortskod per bokning så det är en dålig idé att köpa ett presentkort per person istället för ett presentkort för flera om det ändå är tänkt att sällskapet ska komma tillsammans.

Bokningen sker sedan som vanligt via vår bokningssida eller via denna direktlänk.

Via bokningssidan hittar du även mallar om du vill skriva ut presentkort att skriva koden på.

Presentkortskoden är giltig ett år. Vi har ingen försäljning av presentkort på plats i våra lokaler.


Går det att delbetala med ett presentkort?

Ja. Blir ni fler går det fint att delbetala med presentkort via bokningssidan och betala resten med kort. Minimipriset för ett rum är för tre personer så har du ett presentkort för en eller två personer måste ni betala extra även om ni bara tänker komma två.

Observera att presentkort är för en viss summa och inte för ett visst antal platser, vilket kan innebära att ni får lägga till lite om det har skett en prisökning sedan presentkortet köptes.


Jag ska betala med presentkort men det fungerar inte. Vad är fel?

Fyller du i din kod på rätt ställe? Försöker du boka via mobil eller platta försvinner ibland rutan för presentkort. Följ direktlänken här. För att betala med mer än en kod skriv in samtliga koder med kommatecken emellan i fältet. Det är först i sista steget av bokningsprocessen som summan dras. Har du fortfarande problem så kontakta oss.Inför besöket


Vart finns ni?
Adress och länk till karta finns i bekräftelsen men du hittar oss här.


Vart kan vi parkera?

Vi har ingen kundparkering utan hänvisar till kommunala parkeringar i närheten. Storgtorget är nära och parkeringarna i närheten av Smålands museum och bakom kyrkan är billigare. Se parkeringsinfo för zoner. Observera att det är både kör- och parkeringsförbud på korsande gator vid Inlåst (Kronobergsgatan och Sandgärdsgatan).

Vi har bokat ett rum kl 16:00. När ska vi komma?

Kom tidigast tio minuter före utsatt tid (dvs. 15:50) och var redo att börja senast på bokat klockslag (16:00). Ni ska vara redo att sätta igång på utsatt tid så behöver någon i sällskapet toabesök innan är det bra att sikta på 10 minuter före utsatt tid.

Kommer ni tidigare än 10 minuter före bokad tid är det inte säkert vi har möjlighet att öppna om vi har andra besökare på plats, håller på att återställa rummen eller helt enkelt är ute på vift.


Oj! Vi blir visst en till! Kan man boka på en extra plats?

Självfallet! Vi tillåter dock max sju deltagare i ett rum, så blir ni fler än så måste ni dela upp er på två rum. Kontakta oss så vi vet hur många ni blir och så ni får veta hur ni betalar för de/den extra.


Någon/några av oss har fått förhinder! Kan vi få pengarna tillbaka?

Som det tydligt står på flera ställen i bokningsprocessen så är er bokning bindande och ni kan tyvärr inte få några pengar tillbaka om ni blir färre. Fram till två dagar i förväg kan ni dock välja att boka om er tid och komma på ett annat datum när ni är fulltaliga. Platserna är heller inte personliga så ni kan alltid se om ni har någon annan ni känner som vill följa med istället.


Hur lång tid tar det?

Det beror på hur snabba ni är på att komma ut. ;)

Vi har en kort introduktion innan ni går in samt en genomgång av rummet efteråt, så räkna med att aktiviteten tar 75 minuter om ni har andra tider att passa efter.


Har ni toalett?

Ja, men bara en så det är alltid smart att redan ha gått innan ni kommer, speciellt om ni är ett större sällskap.


Vad ska vi ta med?

Så lite som möjligt. Ingen egen utrustning är tillåten i rummet. Vi rekommenderar att ni lämnar väskor och mobiler i våra låsbara lådor. All form av fotografering är förbjuden i rummen.

Då flera moment handlar om att se detaljer och kodlåsen har små siffror är det bra att ta med läsglasögon om man är i behov av det.


Vi ska ut och äta innan. Får man komma lite salongsberusad?

Vi har ingen nolltollerans mot alkohol men har märkt att det logiska tänkandet försämras redan efter ett glas eller två. Har ni som ambition att ta er ut i tid och få ut så mycket som möjligt av ert besök hos oss rekommenderar vi att ni är helt nyktra vid ert besök. Vi förbehåller oss rätten att neka personer som har druckit för mycket att gå in i rummet samt avbryta spelet om så krävs.

Det är även helt förbjudet att äta eller dricka i rummen.


Kan man köpa en dricka och lite snacks hos er eller ha med eget?

Nej. Vi har ingen försäljning på plats och det är inte tillåtet att äta eller dricka i våra rum. Då vi oftast har bokningar före och efter er tid går det inte heller att stanna för att äta medhavd mat i vår lounge före eller efter. Det finns gott om caféer, pubar och restauranger bara något kvarter bort så vi hänvisar er dit istället.


Jag kommer med ett sällskap men ska själv inte följa med in i rummet. Finns det någonstans jag kan vara medan jag väntar på mina vänner?

Nej. Passa på att ta en runda på stan eller sätt dig på ett närliggande fik. Vi har en lounge där vi tar emot våra grupper men har inte möjlighet att ha någon sittandes där medan spelet pågår.


Vi ska slå rekord! Vilken är rekordtiden?

Escape Game är ingen tävling utan en samarbetsövning. Är det första gången ni testar på Escape Games tycker vi att ni ska satsa på att komma ut inom 60 minuter och har ni spelat tidigare tycker vi ändå att ni inte ska ha för stort fokus på att hinna ut så snabbt som möjligt. Passa på att njuta lite medan ni är i rummet istället. Upplevelsen av rummet blir sällan den samma om man stressar sig igenom allt och dessutom blir man lite slarvigare på att hitta saker och lösa problem när man stressar.

Är man ändå nyfiken finns rekordtiderna här och på Facebook. För att hamna på topplistan ska man ha klarat rummet helt utan ledtrådar och så klart inte spelat rummet tidigare. Övrigt


Kan jag komma tillbaka och spela samma rum igen?

Nej, det är inget vi rekommenderar. Så länge rummet heter det samma är det exakt samma uppgifter och lösningar i rummet. För att du ska kunna komma tillbaka väljer vi istället att stänga rum och byta till nytt tema med ojämna mellanrum. Håll utkik på Facebook eller Instagram för att bli varnad innan vi stänger ner rum och få information om när ett nytt har öppnat.


Nu har jag redan besökt alla era rum. Vad roar jag mig med i väntan på att ert nästa rum öppnar?

Vi har tagit fram några hemmaspel som går att köpa bland annat via vår webbshop
eller tipsa chefen om våra mobila koncept.
Besök något annat Escape Game i Sverige eller utomlands! Samtliga svenska ställen finns på Lock.me (skrolla ner på sidan för att hitta karta) där du kan markera vilka rum du spelat och dessutom betygsätta. 

Vi har själva besökt över 550 rum i, än så länge, femton länder. Hos oss kan du se foton på alla ställen. Vill du ha mer information och veta vad vi tyckte om dem har varje stad ett album på Facebook.

Vi rekommenderar även att gå med i Facebook-gruppen Escape Games i Sverige för att få information om nya rum och tips från likasinnade.


När öppnar ni ert nästa rum och när stänger de ni nu har?

Vi har lärt oss att inte lova saker och att allt tar längre tid än vi först tror så vi svarar att vi inte har en aning! Som riktlinje är tanken att vi ska ta fram ett nytt koncept ungefär en gång om året, men det är inte alltid det blir ett rum utan istället ett mobilt koncept, hemmaspel eller annan typ av spel. Följ oss på Facebook eller Instagram för att få varningar om när rum stänger och information om när nya öppnar. Det är inte säkert att det alltid är det äldsta som stängs först.


Kan man söka jobb hos er?

I dagsläget klarar vi (Göran och Sandra) av att ta i princip alla bokningar själva och har redan några som hoppar in vid några få tillfällen när det krisar. Eventuellt kan vi dock ibland vara i behov av någon mer som kan hoppa in på fåtal strötider. Känner du att du är helt rätt person för jobbet kan du ju alltid skicka ett CV eller komma och presentera dig, men vi har inget behov av sommarjobbare eller mer regelbunden anställning.


Finns era rum någon annan stans?

Vi gör våra rum själva och Inlåst finns bara i Växjö. Spelar du många rum kommer du säkert förr eller senare stöta på några klurigheter som påminner om de vi har för fast man är unik finns det allt som oftast någon som har tänkt snarlikt. Likaså finns det säkert rum med samma eller liknande tema som vi har någon annanstans i världen men vi eftersträvar att skapa unika rum med lite ovanligare tema.

Våra stängda rum kan dock dyka upp någon annanstans. Missade ni våra rum 24 luckor och/eller Blackout finns de nu hos Jailbreak Västervik (tidigare hos Jailbreak Oskarshamn. Globetrotter och Bon Appetit har flyttat till Rummet i Borlänge.


Kommer de rum ni redan stängt tillbaka?

Med största sannolikhet är svaret nej. Vi har för många roliga idéer på klurigheter och rumstema för att öppna rum vi redan stängt. Kommer det igen är det för att något annat Escape Game-ställe tar över det och det i så fall får leva vidare i en annan del av Sverige. Vilka rum som redan är stängda hittar du under fliken Rummen.


Har du andra frågor?

Kontakta oss här: